U wilt producten importeren vanuit Turkije

U hebt in Nederland een bedrijf en u wilt producten importeren vanuit Turkije. Turkije is een grote en snelgroeiende economie die voor een aanzienlijk deel drijft op kleine en middelgrote bedrijven. In tal van sectoren is import vanuit Turkije een zeer aantrekkelijke optie, door de gunstige prijzen en het grote volume van de binnenlandse productie.

Zeker als het soort producten dat u op het oog hebt in Turkije wordt geproduceerd door kleine en middelgrote bedrijven, valt of staat de opzet van een succesvolle import met het creëren van een efficiënte structuur. Als de producten in het gehele land worden geproduceerd, is het ondoenlijk voor u om met al deze leveranciers aparte contracten af te sluiten. De voor de hand liggende aanpak in deze veel voorkomende situatie is dat één of een klein aantal groothandels in Turkije de contacten met de lokale bedrijven regelen, en u alleen met deze groothandel(s) zaken doet. Uiteraard is het daarbij handig om met groothandels te werken die al over een uitgebreid netwerk van toeleveranciers beschikken.

Voor een Nederlandse ondernemer is het vrijwel onmogelijk zelf zo’n efficiënte importstructuur op te zetten. Om in Turkije tot zaken te komen, is het noodzakelijk de taal te beheersen, ervaring te hebben met de businesscultuur en over een groot en kwalitatief goed netwerk te beschikken.

[We zien nog te vaak ondernemers die vastlopen doordat ze zelf of via een familielid van een Turkse werknemer iets proberen te regelen. Turken zijn een volk met een rijke handelstraditie. Een groothandelaar die amateurisme bespeurt bij zijn gesprekspartner, kan bijvoorbeeld proberen een veel te hoge prijs te bedingen.]

Wanneer de producten die u wilt importeren afkomstig zijn van één of meer grote industriële bedrijven, vereenvoudigt dat natuurlijk de organisatie van het importnetwerk in Turkije. Maar dan hebt u nog steeds ondersteuning nodig voor het leggen van contacten, het voeren van onderhandelingen, het regelen van alle wettelijke verplichtingen en het profiteren van de gunstige stimuleringsmaatregelen van de Turkse overheid.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om producten te importeren vanuit Turkije?

informatie aanvragen verder lezen

Reacties zijn gesloten.