Onroerend goed

Istanbul, een gigantische stad met historische en culturele rijkdommen en met enorme zakelijke mogelijkheden, is een uitdaging voor wereldsteden zoals Moskou, Parijs, Londen, Tokio, New York. Istanbul werd beschreven als de meest veelbelovende stad voor investeringen in onroerend goed in 2012. Het aantal moderne winkelcentra steeg van 44 in 2000 naar 284 in 2011.

Turkije biedt als kruispunt tussen Europa, de GOS-landen, het Midden-Oosten en Azië gemakkelijk toegang tot 1,5 miljard consumenten. Het land is een belangrijke energie-corridor en de terminal tussen Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Deze positie zorgt ervoor dat er elk jaar meer en meer ondernemingen binnen haar grenzen komen.

Jonge bevolking met snel groeiende inkomens

60% van de Turkse bevolking is jonger dan 34 jaar. Hypothecaire leningen stegen van 3,5 miljard TRY in 2004 tot 68 miljard TRY in 2011. Het aandeel hypotheken als percentage van het Turkse BNP wordt voor 2015 geraamd op 15%.

Verschillende onderzoeken en publicaties zoals de “Emerging Trends in Real Estate Europe”, die gezamenlijk wordt opgesteld door PricewaterhouseCoopers (PWC) en het Urban Land Institute (ULI), laten zien hoe het mondiale en lokale belang van de Turkse vastgoedsector is toegenomen. Volgens de publicatie van het rapport in 2012, is Istanbul de meest aantrekkelijke investeringsmarkt in Europa in de categorieën bestaande bouw, nieuwbouw en ontwikkelingskansen, gevolgd door München, Warschau, Berlijn, en Stockholm. Inmiddels geldt Turkije als de 3e meest aantrekkelijke bestemming voor onroerend goed investeringen onder de opkomende landen in 2012, volgens een onderzoek uitgevoerd door de Vereniging van buitenlandse bedrijven in Onroerend Goed (AFIRE).

[Naarmate Turkije voortgaat op de weg naar het EU-lidmaatschap, wordt door de recent doorgevoerde hervormingen investeren in de vastgoedmarkt nog eenvoudiger en winstgevender. Het Turkse parlement heeft onlangs een wet aangenomen die het gemakkelijker maakt voor buitenlanders om grond en onroerend goed te verkopen.]

De Turkse minister van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling zei in de wandelgangen van een conferentie die hij bijwoonde in Istanbul. “Turkije biedt een uitstekende investeringslocatie voor buitenlanders. De nieuwe wetgeving maakt het verkrijgen van eigendom gemakkelijker door de opheffing van het wederkerigheidsbeginsel. Inwoners van andere landen zullen in staat zijn om elke vorm van eigendom, met inbegrip van woningen en kantoorruimte, te kopen.”

De hoeveelheid land die een buitenlander mag bezitten zal ook aanzienlijk worden uitgebreid, merkte de minister op. De 2,5 hectare limiet (25.000 vierkante meter) zal worden verhoogd tot 30 hectare (300.000 vierkante meter). Het wetsontwerp pleit voor de opheffing van het wederkerigheidsprotocol dat burgers van 89 landen uitsluit van het bezitten van vastgoed in Turkije als Turkse staatsburgers geen recht hebben om hetzelfde te mogen in het land van de potentiële koper. De totale onroerend goed verkopen aan buitenlanders in Turkije steeg naar $ 2,5 miljard in 2010. Als meer buitenlanders toestemming krijgen onroerend goed te verkrijgen, kan dat cijfer gemakkelijk verdubbelen, zeggen analisten.

De wijzigingen van de kadaster wet, de hypotheekwet, en de herformulering van de fiscale wetten zijn ook bedoeld om de concurrentiepositie van de Turkse vastgoedsector te verbeteren.

De gezonde bankensector, sterke constructiebedrijven met een goede reputatie over de hele wereld en een voortdurende grote vraag en behoefte aan huisvesting en vooral  woonhuizen en wooncomplexen, geven de sector sterke impulsen.

Bronnen:

http://www.hurriyetdailynews.com/code-lets-foreigners-buy-more-local-land-in-turkey.aspx?pageID=238&nid=20024

http://www.invest.gov.tr/EN-US/SECTORS/Pages/RealEstate.aspx

http://www.turkijecorrespondent.nl/2012/08/14/turkse-panden-lucratief/

Reacties zijn gesloten.