Chemische industrie

De Turkse chemische industrie, die enkele tientallen jaren bestaat, levert vele (half)fabrikaten aan uiteenlopende industrieën in de regio en is daarmee een economische factor van geostrategische belang. De chemiesector in Turkije heeft een sterke exportpotentie en biedt werk aan meer dan 81.500 vooral jonge, getalenteerde werknemers in ca. 4.000 bedrijven. 70% van de industrie is afhankelijk van import van grondstoffen (waarvan 1,9% vanuit Nederland, de 14e positie).

In 2010 genereerde de Turkse chemiesector zo’n $50 miljard toegevoegde waarde voor de nationale economie bij een geschatte productie van 123 miljard dollar op 70-75% van de totale bezettingsgraad. De waarde van de export bedroeg ongeveer $ 7,5 miljard, goed voor een aandeel van 6,5% in de totale export. De hoofdmoot van de export bestaat uit kunststofproducten, zoals buizen, slangen en hulpstukken. Daarnaast exporteert de chemiesector zeep, oplosmiddelen en cosmetica, anorganische chemicaliën en geneesmiddelen.

[De chemiesector heeft een belangrijk aandeel in de Turkse industrie en draagt 6% bij aan het BNP met een breed scala producten. Ongeveer 314 bedrijven hebben buitenlandse investeringen, een aandeel van 13% van het totale buitenlandse kapitaal in Turkije.]

De productie van de chemiesector is voornamelijk afgestemd op de vraag vanuit de productie-industrie. De industrie heeft een aanzienlijk groeipotentieel in vele subsectoren, waaronder de petrochemie, thermoplasten, meststoffen, organische en anorganische chemicaliën, farmaceuticals, synthetische vezels en garens, zeep, wasmiddelen, verf, enz. Door de beschikbaarheid van verschillende grondstoffen is de concurrentiekracht van de Turkse chemische industrie groot. Turkije is een van de belangrijkste producenten van natriumcarbonaat, chroom en borium.

In 2010 werd in totaal 126 miljoen ton chemische producten geproduceerd. Ongeveer 84% van de productie is afkomstig uit de particuliere sector. Het merendeel van de bedrijven in de chemische industrie, in het bijzonder particuliere bedrijven, is gevestigd in Istanbul, Izmir, Kocaeli, Sakarya, Adana, Gaziantep en Ankara. De Turkse chemische industrie is sterk ontwikkeld in termen van kwaliteit, productiviteit en bescherming van het milieu, en is hard op weg aan de technische standaards van de EU te voldoen.

Andere gunstige ontwikkelingen waardoor de efficiency zal stijgen zijn de verwachte uitbreiding van de lokale raffinagecapaciteit, R&D-investeringen, opleidingen voor het personeel, verbetering van afvalverwerkingsinstallaties en toenemende investeringen in de particuliere sector.

Bronnen:

  • Turkish Chemical Industry 2011, Turkish Chemical Manufacturers Association, August 2011
  • Turkish Chemical Industry Report, Investment Support and Promotion Agency of Turkey

Reacties zijn gesloten.